Dowiedz się, czym myć lodówkę i jak dobrze to robić?

Dowiedz się, czym myć lodówkę i jak dobrze to robić?

W czasie, kiedy przez chwilę się zastanowimy, to dojdziemy do wniosku, że najczęstszym urządzeniem, który wykorzystujemy na co dzień w kuchni, jest lodówka. Pomimo tego, nie czyścimy jej wystarczająco często! Przekonajmy się, co zacznie się dziać, gdy zaniedbamy lodówkę. Mianowicie, żywność zacznie się szybciej psuć, w środku lodówki pojawią się plamy i pleść, a po otwarciu wydobędą się niemiłe dla nosa zapachy. W związku z tym poniżej przedstawiamy prawidłowy proces porządkowania lodówki!

O czym warto pamiętać w trakcie sprzątania lodówki?

Przede wszystkim nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla tego typu działania są względy bezpieczeństwa. Prócz tego obniżysz niepotrzebne w tym czasie wykorzystanie prądu oraz podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co ułatwi proces oczyszczania. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odłączona od gniazda zasilającego, wyciągnij z niej wszystkie półki i szufladki, a następnie zostaw uchylone drzwiczki.

Wyciągnięte ze środka elementy przemyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz dokładnie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszanki wody, mydła i sody oczyszczonej bądź octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz i wytrzyj do sucha. Po zakończeniu poczekaj minimum pół godziny. W tym czasie lodówka powinna wyschnąć całkowicie. Czas ten możesz spożytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj o uszczelkach drzwi.

Po dokładnym umyciu możesz zacząć wkładać do środka lodówki jedzenie. Nie powinieneś umieszczać w niej gorących potraw. Jeżeli potrzebujesz w niej pozostawić naczynie z ciepłym posiłkiem, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o podwyższonej temperaturze mogą być powodem tego, że we wnętrzu lodówki powstawać będzie szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były szczelnie zawinięte folią lub przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed usychaniem oraz będzie hamowało wydzielanie zapachów.

Teraz odmrażamy lodówkę!

Raz na jakiś czas powinieneś wykonać odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj w tym celu żadnych środków chemicznych ani nie usuwaj lodu żadnymi przedmiotami. Unikaj również umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojej lodówki.

W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to dobra okazja, aby równocześnie dokładnie wyczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się w postaci wody w zbiorniku na dole. Trzeba zatem pamiętać o jego opróżnianiu. Przeprowadzaj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.

Ważne jest, że nawet lodówki wyposażone w systemy No Frost powinny być odmrażane dwa razy w roku. W przypadku takiego sprzętu proces jest taki sam. Pamiętaj jedynie, aby lód topniał się bez Twojej pomocy.

Domowe sposoby na brzydkie zapachy w lodówce!

Kiedy lodówka przesiąknie nieprzyjemnym zapachem, to pozostaw w niej świeżo zaparzoną kawę zaraz po jej umyciu. Aby uniknąć nieprzyjemnych zapachów wydobywających się z wnętrza lodówki, to warto postawić w niej połówkę z przeciętej cytryny bądź proszek do pieczenia ulokowany w niewielkim naczyniu, po czym wstawienie go do środka. Pamiętaj, aby proszek w lodówce wymieniać mniej więcej co dwa tygodnie!

Informacje
Dodany przez użytkownika: Marianna Nowakowska
Oceń
Ocena: brak
Liczba ocen: 0
Więcej od Marianna Nowakowska
Artykuły w kategorii Technologia i Internet

Brak artykułów

Tagi artykułu
Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz