
Olej z czarnuszki – dlaczego jest tak cenny?
Olej z czarnuszki nazywany jest przez miłośników naturalnej medycyny złotem faraonów. Dzieje się tak nie bez powodu. Ludzie od tysięcy lat leczyli nim wiele dolegliwości, między innymi: katar, problemy z układem oddechowym, choroby starcze, alergie skórne, czy nawet nowotwory. Jaki skład i właściwości zdrowotne ma ten niezwykły olej? Czy faktycznie działa aż tak wszechstronnie? Jak stosować czarnuszkę i w jakich dawkach?
Olej z czarnuszki dobry na zatrucia
W razie zatrucia żywnościowego także może wspomóc olej z czarnuszki. Zapewne każda apteka może poratować nas produktem w postaci kapsułek do połykania oraz płynu do podania ustnego. Poza tym olej z czarnuszki ma również działanie wspierające właściwą pracę wątroby.
Sama roślina kwitnie między czerwcem a wrześniem. Posiada charakterystyczne białe lub ewentualnie niebieskie kwiaty oraz czarne, trójgraniaste nasiona. Z kolei olej przybiera odcień miodowy, ciemnobrązowy lub żółtopomarańczowy. Jego smak i zapach jest bardzo intensywny, lekko gorzki i korzenny.
Olej z czarnuszki — w jakiej formie jest najlepszy?
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno ma w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, potas, sód, cynk, selen, witaminę E, biotynę oraz beta-karoten . Jest wykorzystywany w celu wzmocnienia wytrzymałości dzieci, a także dorosłych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Na infekcje skórne, poparzenia słoneczne, łupież, trądzik lub atopowe zapalenie skóry również stosowany jest olej z czarnuszki. Każda apteka dysponuje zarówno płynem do podania ustnego, jak i kapsułkami.
Produkt ten może okazać się pomocny w łagodzeniu stresu, w wyciszeniu oraz walce z problemami ze snem. Metoda przyjmowania oraz dawkowanie znajduje się w instrukcji dołączonej do opakowania. Olej z czarnuszki powinny ograniczyć kobiety w ciąży i dzieci poniżej trzeciego roku życia.
Przetestuj moc naparu z gojnika
Czarnuszka oraz uzyskiwany z niej olej to naturalnie tylko jeden z przykładów. Takich przykładów zbawiennych darów natury jest znacznie więcej, a gojnik jest jednym z bardziej interesujących. Gojnik może być wspaniałym wsparciem dla układu odpornościowego, dodając energii, wpływając pozytywnie na witalność, eliminując zmęczenie i huśtawki nastroju. Wykorzystywany jest do leczenia grypy i przeziębienia jak również infekcji uszu.
Dlaczego gojnik jest tak cenny jak czarnuszka?
Zawarta w nim dopamina oraz serotonina posiadają właściwości uspokajające nerwy, dzięki czemu jest wykorzystywany jako środek zwalczający depresję i nerwicę. Może wpływać na samopoczucie i pracę mózgu. W wypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz profilaktyce zaburzeń nerek także warto wykorzystać gojnik.
Ciekawostka jest taka, że właściwości lecznicze posiada cała roślina gojnika, dzięki czemu nie marnuje się żadna z jej części. Herbata górska — bo tak brzmi zamienna nazwa gojnika — wyróżnia się bogactwem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy żelazo, sód, miedź, kobalt, potas, cynk oraz magnez. Warto pić taki napar w okresie wzmożonej zachorowalności, po antybiotykoterapii, a także w przypadku różnorodnych osłabień organizmu. Herbata z gojnika wyśmienicie wpływa na samopoczucie i łagodzi objawy demencji starczej.
Komentarze
Brak komentarzy