Pomysły na pożywne śniadania
Myślisz sobie, w jaki sposób mógłbyś zmienić swój harmonogram dnia w taki sposób, żeby móc poświęcić więcej czasu na przygotowanie i zjedzenie zdrowego i odżywczego śniadania? Masz problem z połknięciem kęsa, a co dopiero z całym posiłkiem? Nic się nie martw! W naszym artykule poniżej, pokazujemy, jak powoli, aczkolwiek skutecznie przyzwyczajać swój organizm do pierwszego niewielkiego śniadania i stopniowo je zwiększać!
Śniadanie jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia?
Nie każdy podoła obudzić się skoro świt i od razu coś zjeść. W szczególności, kiedy nasz dzień rozpoczyna się wcześnie rano i rzeczywiście zależy nam na oszczędzaniu czasu, aby zdążyć ze wszystkim. Bywa, że poza błyskawiczną kawą możemy niczego nie zjeść.
Tutaj radą może okazać się parę kwestii, o których warto pamiętać:
- przeznacz dosłownie kilka minut na rozciąganie się, troszkę ruchu, co zintensyfikuje Twój apetyt – wystarczy parę podstawowych ćwiczeń
- zacznij od małych porcji, np. kanapki z pyszną pastą i warzywami, ciepłej owsianki z ukochanymi owocami, aby pobudzić żołądek do pracy
- przyrządzanie określonego typu śniadania na wieczór (to, co da się wcześniej przyrządzić, np. naleśniki, twarożek, poszatkowane w paseczki warzywa, pastę kanapkową), by zaoszczędzić sobie porannej gonitwy oraz skonsumować w większym spokoju pożywienie
- umilić sobie czas konsumowania śniadania, włączyć ulubioną muzykę lub program, poczytać w trakcie jedzenia ciekawy artykuł lub poprzeglądać strony ukochanych sklepów internetowych – chodzi o to, aby śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym obyczajem, a nie męczącą koniecznością.
Czy na śniadanie można jeść białe pieczywo i płatki słodzone?
Śniadaniem bez wątpienia także można nazwać smażoną kiełbaskę z keczupem, jednakże na pewno nie jest śniadaniem zbilansowanym oraz zdrowym. Pamiętajmy, że nasz żołądek po nocy, tak jak my, właśnie rozpoczyna pracę. Dajmy więc mu się rozruszać oraz postawmy na lekkie i odżywcze śniadanie.
Z samego rana w większości przypadków lepiej unikać:
- białego pszennego pieczywa
- słodkich płatków do mleka
- słodkich jogurtów
- tłustych wędlin oraz mięs
- niskowartościowych tłuszczów do smarowania pieczywa
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku
Decydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający również za trawienie
- orzechy
- owoce sezonowe
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki
- warzywa – w każdej postaci
- chude wędliny, jaja, ryby
- soki warzywne oraz owocowe (najlepiej przygotowywane samodzielnie)
Korzyści zdrowotne ze spożywania śniadań
Zdrowe śniadania, jak owsianka z owocami, orzechami i miodem, bądź jajecznica ze szczypiorkiem są niesamowitym obrońcą przed typowymi chorobami cywilizacyjnymi takimi, jak cukrzyca, otyłość i miażdżyca. Jest to bezwzględnie ważne, żeby jadać sporą ilość warzyw i owoców! Dodają one energii na cały dzień wyzwań oraz sprawiają, że człowiek czuje się wyśmienicie, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym!
Komentarze
Brak komentarzy